Összetevők: tápióka keményítő, kókuszliszt,bambuszrostliszt, útifűmaghéj liszt.
Hozzávalók sós vagy fűszeres rúdhoz:
-1 csomag lisztkeverék
-5g parajdi só,
-100g lágy sertés zsír, vagy folyékony kókuszolaj,
-110g tojás,
-2g foszfátmentes sütőpor, (pl. Éléskamra)
-10g víz, illetve ízlés szerint bármilyen fűszerrel ízesíthető plusszban.
Hozzávalók sajtos rúdhoz:
-1 csomag lisztkeverék,
-5g parajdi só,
-100g lágy sertés zsír, vagy folyékony kókuszolaj,
-110g tojás,
-2g foszfátmentes sütőpor,
-20g reszelt sajt (akár növényi is lehet) a tésztába,
-22g reszelt sajt a tészta tetéjére.
Ízlés szerint tojássárgája vagy sűrített paradicsomos víz a kenéshez.
Elkészítési javaslat :
A hozzávalókat tegyük egy tálba, öntsük hozzá a lisztkeveréket és kézzel gyúrjuk amíg össze nem áll a tészta és el nem válik a tálunk széléről. Pihentessük 10 percet, picit lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt vastagságra, majd kenjük tojássárgájával, sűrített paradicsomos vízzel, szórjuk, vágjuk ízlés szerint, /akár köménymaggal is vagy szezámmaggal is lehet/, szilikonos sütőpapirral bélelt tepsibe tegyük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 11-15 percig süssük, sütő erősségétől függően.
Megjegyzés:
Annak aki nem szeretne zsírt fogyasztani a 100g zsír felcserélhető 110g cocomassal, ez esetben egy puha sós tésztaféle lesz az eredmény, ami nassolni valónak szintén kíváló.
A termék fagyasztható, akár elősütéssel is, fele annyi sütési idővel.
Süs rúd recept a blogon itt
Netto tömeg: 205g
Átlagos tápérték(100g-ban):
Energia: 1306 kJ/312 kcal
Zsír:1g
amelyből telített zsírsav:0,86 g
Szénhidrát: 69,91 g
amelyből cukrok: 2,12 g
Fehérje: 2,54g
Só: 6,14 g
Rost: 15,79g
Csak természetesen előforduló rostokat és cukrokat tartalmaz.
A termék összetevőjét tekintve
feldolgozás során szezámmagot,
földimogyorót és dióféléket
tartalmazhat!
A csomagolást saját lisztkeverő üzemünkben végezzük el, ahol gluténmentes körülmények között zajlik a teljes kiszerelési folyamat!
Tápióka keményítő:
Lektineket, szaponinokat, fitátsavat és semmilyen antinutritív anyagot nem tartalmaz.Sok benne a vas. A vas segít a vérképzésben, illetve a vér megfelelő oxigénellátásának fenntartásában, és a szervezetben található fehérjék termelődését is serkenti. A tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez. Segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól.Rezisztens keményítőt. Ezt a keményítőtípust a vékonybél enzimei nem képesek lebontani, és nem kerül be a vérbe, azaz nem befolyásolja a vércukorszintet.Viszont nagyon jó táplálékforrás ezáltal a vastagbélben megtelepedett jótékony bélflórának.
A tápióka kevés nátriumot tartalmaz, egy csészényi mennyiségben mindössze 2 milligramm található. Több kutatás is igazolja, hogy az emberek nagy részének nátriumbevitele Európában túl magas, ezért érdemes a lehető legtöbb ételből a nátriumban szegény verziókat keresni. A tápióka ilyen szempontból is nagyszerű és egészséges alapanyag.
Kóuszliszt:
Magas növényi fehérje tartalmú. Baktériumölő. A kókuszliszt jól ismert antibakteriális hatású élelmiszer, köszönhetően a benne található laurinsavnak és kaprilsavnak. Mindkét összetevő jótékony hatással van immunrendszerünk egészségére, szerepet játszanak a baktériumok és az élesztőgombák elpusztításában. A kókuszlisztben megmaradnak ugyanazok a jótékony közepes láncú triglicerid zsírok, amelyek a kókuszpálmán termő dió tartalmaz. Ezek a zsírok, amelyek MCT zsírsavak néven is ismertek, képesek az emésztőrendszerből egyenesen a májba jutni, ahol azonnal energiaként használódnak fel. Az MCT zsírsavaknak közvetlen, jótékony hatása van az agyműködésre és a memóriára. A kókusz, bár 90 százalékban telített zsírsavakból áll, koleszterinmentes. Mivel a kókusz rostokban és proteinben gazdag, jelentős sikerrel állítja be a vércukorszintet, mivel mindkettő lassítja a cukor felszívódását az erekből. A kókuszliszt nagyon alacsony cukor-, illetve szénhidráttartalommal bír a többi gabonaalapú liszttel, és ezek helyettesítőivel összehasonlítva.Sok vízfogyasztás mellett jótékonyan hat a bélrendszer működésére, és enyhíti a székrekedéses tüneteket is. Mindezek mellett az elfogyasztott rost hozzájárul a szív- és érrendszer, valamint az immunrendszer védelméhez, elősegíti a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását, fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, a koleszterinszintre is jótékonyan hat. Cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlatos a használata, mert a rost lassítja a glükóz felszívódását.ásványi anyag és vitamin tartalma is magas , tartalmaz: B6 vitamint,magnéziumot,
foszfort,káliumot, cinket, mangánt, rezet.
Bambuszrostliszt:
A bambusz levél flavonoidjai tisztítják az ereket és a vért a káros lerakódástól. A bambusz jótékony hatással van a szív-és érrendszerre, védi az agyat, csökkentik a koleszterint, továbbá javítja a mikrokeringést és az agyi vérkeringést is.
Segít eltávolítani a fölös vizeket, vízhajtó hatása van. Így a felesleges méreganyagok is távoznak a szervezetből: méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatása van, és vitaminjainak köszönhetően erősíti az immunrendszert is.
Jótékony hatása az idegrendszeren is érződik. Megszünteti a szorongást, csökkenti a fáradtságot, erősíti a memóriát és a nyugodt alvásban is segít.
Részt vesz az anyagcserében és azonnal távozik a testből, így biztonsággal fogyasztható, nincs káros hatása!
Útifű maghéj:
85% nem felszívódó élelmi rost. Hatása egy üvegmosó keféhez hasonlít, hiszen minden lerakódott salakanyagot kipucol a bélredőkből, úgy, hogy kíméli a bélbolyhokat! Segíti a bélmozgást,a bélfalra gyakorolt nyomás miatt, így segít visszaállítani a bélrendszer egészséges perisztaltikáját!