CSICSÓKA POR (HELIANTHUS TUBEROSUS) - 100 G

CSICSÓKA POR (HELIANTHUS TUBEROSUS) - 100 G
2 060 Ft
Egységár: 20 600 Ft/kg
A csicsóka Észak-Amerikából származó őshonos növény, amely a XVII. században került Európába. Évtizedekkel ezelőtt a népi táplálkozás szerves részét képezte, burgonya helyett fogyasztották még annak ellenére is, hogy az íze édesebb. A népi gyógyászat főként az inulin tartalma miatt használja.

Az inulin hozzájárulhat a máj megfelelő működéséhez.

Származási hely: Magyarország
100% szárított növényi őrlemény, adalékanyagok nélkül

Részletek

A csicsóka gumója sok ásványi anyagot (káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot), vitamint (C-, B1-, B2-, B3) és antioxidánst (béta-karotint) tartalmaz.

Jelentős tulajdonsága, hogy mind a 6 létfontosságú esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani (lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin), illetve növényspecifikus hatóanyagokat (kolin, betain, szaponin) is tartalmaz. Fogyasztásának létjogosultságát a gumókban található 14-16 %-nyi inulin-tartalma adja és teszi ezzel funkcionális élelmiszerré.
Az inulin egy olyan fruktózokból felépülő poliszacharid, amely átalakulás nélkül halad át az emésztőrendszer felső-, és középső szakaszán - egészen a vastagbélig, ahol az ott található bélflóra kezdi el bontani. Az élelmi rostok meghatározott mennyiségű rendszeres napi bevitele nélkülözhetetlen az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

AZ INULINRÓL
prebiotikumként serkentheti a bélflórában lévő hasznos bifidus baktériumok szaporodását, miközben ezzel egyidejűleg gátolhatja a káros baktériumok megtapadását a bélben
segíthet helyreállítani a sérült bélflóra állapotát - például antibiotikum kezelés után
elősegítheti a B-vitaminok szintézisét
segítheti egyes ásványi anyagok - például a kalcium - felszívódását, csökkentve ezzel a csontritkulás kialakulásának esélyét
segíthet a glükóz-tolerancia javításában azáltal, hogy nem jön létre inzulin-válasz az elfogyasztása után
vízmegkötő hatása révén teltségérzetet okoz és segíthet a fogyásban
szabályozhatja a cukoranyagcserét - természetes cukorpótló, miközben nem emeli meg a vércukorszintet
megakadályozhatja a székrekedés kialakulását és segíthet emésztési problémák esetén (pl.: csökkenti a hasi diszkomfort-érzést)
megállíthatja a bélnyálkahártya sorvadását
csökkentheti a vérplazma összkoleszterin és triglicerid szintjét valamint a húgysavszintet
segíthet megtisztítani a bélrendszert a mérgező anyagoktól, azáltal, hogy gyorsíthatja az anyagcserét

 


A csicsókában található szénhidrátot biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Ettől is csodálatos gumó a csicsóka.

Akkor miből is áll az inulin:
Az inulin összetett szénhidrátvegyület úgynevezett poliszacharid, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű. A nagy eltérést ezektől az adja, hogy az inulint az emberi szervezet inzulin nélkül is képes hasznosítani, és az, hogy sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Egyedül a vastagbél baktériuma kezdik el lebontani.


Az inulin egyedülálló természetes poliszacharid, amely 95 százalékban tartalmaz fruktózt. Az inulin alkalmazkodóképessége szokatlanul magas, használható például a cukor, a zsír és a fehérliszt helyettesítésére.
Az inulin valójában egy fruktózokból felépülő poliszacharid, kiváló édesítőszer és számos jótékony gyógyhatással rendelkezik. Fogyasztásával javítható az anyagcsere, jobb lesz a kalcium, a magnézium és a vas hasznosulása. Mivel emészthetetlen növényi rost, az inulin sértetlenül jut el a vastagbélben. Az angliai Reading University kutatói szerint prebiotikus tulajdonságának köszönhető, hogy segíti fenntartani, illetve visszaállítani a bélflóra egyensúlyát.
A bélflórát felépítő jótékony probiotikus baktériumok, köztük a bifidusz és laktobacillusok, ugyanis prebiotikumokkal táplálkoznak, ha ezekből megfelelő mennyiséghez jutnak, gyorsan elszaporodnak. Az inulin további jótékony hatása, hogy növeli a székletürítés gyakoriságát, ezáltal a bélrendszerben felhalmozódó mérgek és salakanyagok eltávolításában is közreműködik. Ez hozzájárul ahhoz, hogy csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Sőt, a bélflóra helyreállítása egyúttal az immunrendszert is erősíti, hiszen az immunsejtek 80 százaléka éppen itt, a vastagbélben található. Éppen ezért, fogyasztásával erősödik az immunrendszer, védettebbek leszünk a szezonális- és fertőzéses megbetegedésekkel, valamint a daganatokkal -a vastagbélrák mellett az emlőrák megelőzésében különösen hatékony- szemben. Mindemellett a keringési rendszer egészségét is óvja, ugyanis az inulin csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét a vérben.

Inulin emésztési problémákra
Nagyszerűen alkalmazható emésztési problémák kezelésére, többek között a puffadás, a székrekedés és a túlzott gázképződés megszüntetésére. Fokozza a székletürítés gyakoriságát, valamint azon kevés természetes anyagok közé tartozik, amelyek csökkentik az irritábilis bél szindrómával (IBS) járó kellemetlen tüneteket. Szintén jól használható a bélrendszert érintő Crohn-betegség tüneti kezelésére.

Méregtelenítés inulinnal
Az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatása a méregtelenítés során is megnyilvánul. Az inulin ugyanis a belek megtisztításakor a lerakódott káros salakanyagokat és mérgeket is eltávolítja.

Fogyókúrára és cukorbetegeknek
A répacukorhoz képest, az inulin harmadannyi kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázók számára kifejezetten ajánlott. Antibiotikumos kúra után felgyorsítja a szervezet regenerálódását. További előnye még, hogy nem befolyásolja a vércukorszintet, így cukorbetegek is nyugodtan használhatják édesítésre.

Édesítő hatás
Az inulin bőséges fruktóztartalmának köszönhetően lényegesen édesebb, mint a répacukor, ezért ugyanolyan ízhatás eléréséhez kb. 40 százalékkal kevesebbre van szükség belőle, miközben gyógyhatásai sokkal erősebbek és szerteágazóbbak a hagyományos cukornál. Ezért használják előszeretettel az inulint a minőségi bio- és gyógykészítmények édesítésére


Az inulin táplálkozási szempontból az oldható rostok egyik fajtája, amelyet általában a probiotikumok közé sorolnak.


HOGYAN HASZNÁLJUK
Oldjunk fel legfeljebb 2-3 evőkanál csicsóka port egy pohár vízben vagy gyümölcslében, de keverhetjük a reggeli zabkásánkba és a turmixunkba is.. Fontos tudni, hogy az inulin nagyobb mennyiségben puffasztó hatású, ám ez a mennyiség mindenkinél változó. Érdemes először kevesebbet használni (pl.: 1 evőkanál) és kitesztelni. Ahogy a bélflóra jóllakik és megfelelő mennyiségre szaporodott a puffadás abbamarad.

Adatok
Cikkszám
jt12
Tömeg
100 g/db